ADHD og ernæring

Dårlig matlyst er en vanlig bivirkning ved ADHD-medisiner. Noen barn kan gå ned i vekt i så stor grad at det påvirker vekst og utvikling. Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for vekttap hos barnet ditt.

ADHD medisiner og dårlig matlyst, nedsatt appetitt

Strever dere med dårlig matlyst?

Som foreldre er det vanlig å bekymre seg for barna sine. Har barnet også utfordringer forbundet med en ADHD-diagnose, vil bekymringene kunne forsterkes. Barn som får medisiner for å behandle kjernesymptomene ved ADHD, kan ha nedsatt appetitt som en av de vanligste bivirkningene. På grunn av den dårlige matlysten, kan noen barn gå ned i vekt i så stor grad at det påvirker vekst og utvikling.

Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for at barnet ditt ikke får i seg nok næring.
Er barnet ditt i risiko for underernæring? Ta testen nå.

Hvorfor ernæring er så viktig

Ernæring er viktig for barn i alle aldre og barn trenger de riktige næringsstoffene for å vokse seg sunne og sterke. Maten er drivstoffet til barnet ditt. Hvis ADHD-medisinen gir dårlig matlyst og han ikke får i seg nok mat, mangler han kanskje energien som trengs for å få det beste ut av dagen.

Uten nok mat påvirkes både humør og energinivå.

Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for at barnet ditt ikke får i seg nok næring. 
ADHD og næringsstoffer; dårlig humør uten mat og energi

Er barnet mitt i risiko for underernæring?

Med fire enkle spørsmål fra PNST-spørreskjemaet kan du finne ut om barnet ditt kan være i risiko for underernæring.

Hvis du svarer «ja» på to eller flere spørsmål, bør du følge med på hva barnet spiser i en periode og snakke med helsepersonell for å sikre et balansert inntak av mat.

Q1: «I det siste» kan dekke en periode på 6 måneder eller dager

Q3: Har du lagt merket til at barnet ditt spiser mindre enn vanlig?

Q4: F.eks. hult, smalt ansikt, ribbein og bein ses tydelig under huden

Ta testen nå
Barn som får ADHD-medisiner kan oppleve dårlig matlyst. Dette kan medføre at de kanskje ikke får nok av næringsstoffer som jern, sink, magnesium og vitamin D. Disse næringsstoffene er viktige for en sunn vekst og utvikling av hjernen. Mangel på riktig næring kan forverre ADHD-symptomer.
Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for at barnet ditt ikke får i seg nok næring.

Hvor mange kalorier trenger barnet ditt?

Det ekstra kaloribehovet barnet trenger avhenger av alder, kjønn, hvor mye det spiser og aktivitetsnivå. I tabellene kan du se hvor mange kalorier barnet ditt normalt trenger. Som et eksempel, hvis sønnen din er 6 år og veier 24 kg, vil hans daglige kaloribehov være 1749 (24 x 72,9 = 1749 kcal).

Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for at barnet ditt ikke får i seg nok næring.
ADHD og barns kaloribehov

Kjenner du det igjen? Medisinfrie helger & søtsug

Har dere medisinfrie helger og barnet ditt spiser som om det har sultet hele uken?

Vekstkurver – hva er det?

Helsepersonell bruker vekstkurver for å følge barnets vekst og utvikling. Når barn har dårlig matlyst, har de høyere risiko for vekttap (eller mangel på vektøkning) og kan få vekstproblemer.

Barn med vekstproblemer, kan ha en lavere høyde enn normalt. Næringsdrikker* kan hjelpe barn med å vokse i høyden, spesielt når problemet blir oppdaget tidlig nok. Jo tidligere det oppdages, desto større sjanse har barnet for å innhente normal høyde og ta igjen de andre barna i vekst.

*Fortini er registrerte næringsmidler for spesielle medisinske formål ved kostbehandling av sykdomsrelatert underernæring hos barn og kan anbefales av helsepersonell som et næringstilskudd når det daglige matinntaket ikke er tilstrekkelig.
ADHD og barns vekst
Body Mass Index (BMI) er en beregning som bruker høyde og vekt for å estimere kroppsfett. BMI er en indikator på sunn vekst og utvikling. BMI kan hjelpe til med å identifisere om barnet legger på seg for sakte eller for raskt. Hvis BMI indikerer at barnet ditt er undervektig, kan det være et tegn på at han ikke spiser nok.
Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for at barnet ditt ikke får i seg nok næring.
  1. Underweight: BMI is below the 5th percentile age, gender, and height.
  2. Healthy weight: BMI is equal to or greater than the 5th percentile and less than the 85th percentile for age, gender, and height.